Ansiktsmasker har använts sedan urminnes tider. Men masken, som tidigare kanske betraktats mer som en lyxprodukt än något som kan ingå i din veckorutin och faktiskt ge resultat, trendar nu som aldrig förr. Men vad är en ansiktsmask bra för, egentligen? Och vilken ska man välja? ScribLife reder ut begreppen inom nya tidens ”maskologi”.
Ansiktsmasken har fått revansch och det med rätta. En bra mask kan bidra med en mer intensiv hembehandling för huden än vad du kan uppnå med endast din dagliga hudvårdsrutin. En ansiktsmask kan också vara ett bra komplement till ansiktsbehandlingar på en hudvårdssalong.
VARFÖR ANSIKTSMASK?
En ansiktsmask innehåller en högre koncentration av näringsämnen och/eller fukt. Med masken skapas en film som håller kvar dessa näringsämnen på huden under verkningstiden så att huden får tid på sig att tillgodogöra sig ingredienserna som valts ut i syfte att exempelvis återfukta, torka ut eller exfoliera huden. Ansiktsmasker tillåter alltså hudvårdande ingredienser att tas upp av huden, under en begränsad tid. Den begränsade tiden gör att ansiktsmasker också kan innehålla mer koncentrerade doser och mer aktiva versioner av ingredienserna jämfört med dem i hudprodukter som används dagligen.
Fler fördelar …
Förutom den direkt hudbehandlande fördelen med en ansiktsmask så bidrar den också till korta pauser i vardagen. Även om pausen kanske inte blir mer än 20 minuter så utgör den en god motvikt till stress som ju ofta är en bidragande orsak till obalanser i huden. Därtill kan även själva appliceringen av masken hjälpa spända ansiktsmuskler att slappna av.
… men också nackdelar
Vi gillar ansiktsmask men det förutsätter att den används rätt! Fel mask kan till och med göra mer skada eller nytta. Det är viktigt att masken du väljer är anpassad för just din huds behov och att den används enligt rekommendationen som står på förpackningen eller som du har fått av din hudterapeut eller hudläkare.
”Vilken ansiktsmask ska jag ha?”
Ja, hur mår din hud och vad har den för behov?
Ansiktsmaskernas uppsving har lett till en explosion av varianter i butikerna. Det gör det inte lättare att välja vilken just min hud behöver. För att ta reda på det är det bra att veta syftet med ansiktsmasken. En ansiktsmask är till för att möta hudens primära behov och ge huden en skjuts i rätt riktning. Olika ansiktsmasker är anpassade för olika hudbehov, för att uppnå resultat såsom djuprengörande, närande, återfuktande, lugnande, utjämnande eller verka anti-age. Så fundera till: vad behöver just din hud idag?
OLIKA TYPER AV ANSIKTSMASKER
Förutom att vara anpassade för olika hudtyper och hudbehov/hudkonditioner så finns idag också en mängd olika varianter av ansiktsmasker. Vi slår oss vidare fram i maskdjungeln, här med en kort förklaring om de vanligaste:
LERMASK
Lera har förmåga att dra till sig fett och att dra samman hudens porer något. Därför används lermasken ofta som renande och utrensande behandling för en fet eller oren hud. Kan även användas på en normal hud om den tillfälligt är i behov av lerans renande effekt.
KRÄM-MASK
Är generellt sett näringsrik, mjukgörande och framför allt återfuktande. Appliceras i ett tjockt lager för att huden ska hinna ta vara på så mycket som den behöver. För de flesta krämmasker gäller att bara avlägsna överflödet av masken när den angiven verkningstiden är passerad.
GEL-MASK
Uppfriskande, svalkande och återfuktande brukar vara effekterna av en ansiktsmask i geléform. Med fokus på specifika ingredienser som ger fukt utan att göra huden fet. Passar därför ofta bra till en fetare hud men även till känslig, blossande hud eller hud med rosacea, om masken dessutom berikats med lugnande egenskaper.
PEEL OFF-MASK
Masken som stelnar för att sedan kunna lyftas bort i ett helt stycke eller gnuggas av. Den typ av mask som ska gnuggas av är ofta en djuprengörande och förnyande ansiktsmask som med fördel kan användas som steget före en närande mask för en komplett hudvårdsrutin.
SHEET MASK
Ett ansiktsark preparerat till droppgränsen med närande ämnen som lätt kan tas upp av huden eftersom arket förhindrar dunstning eller torkning av innehållet under behandlingstiden. Vilken mask huden behöver beror på vad dess innehåll komponerats till att göra för huden. Sheet-masker kan därför ha närande, återfuktande, lugnande, utjämnande eller djuprengörande effekt. Eller ge en omedelbart ”plumpande” anti-ageeffekt.
FOLIEMASK
En folierad sheet mask ger en ännu effektivare påfyllning av fukt och näring i huden. Folieringen förhindrar de högeffektiva ingredienserna i masken att dunsta under tiden den används. Folieringen gör också att masken värms upp under verkningstiden vilket gör hudens porer ännu mer mottagliga för de välgörande extrakten.
LED-MASK
Högteknologiska masker där rent ljus används för att beroende på våglängd stimulera olika funktioner i huden. LED-ljus i olika våglängder syns för det mänskliga ögat som olika färgat ljus, vart och ett med olika påverkan på huden. Som exempel kan rött LED-ljus påverka hudens möjlighet att återbygga sig själv och blått LED-ljus motverka akne.
Slutligen några Maskologi-tips …
”Family masking”
Ansiktsmask är kul. Man ser ju lite galen ut och barnen brukar älska det – och vill såklart också se lika roliga ut som sin mamma. Men! Ansiktsmasker ute i butikerna är inte anpassade för barn. Så var försiktiga med vad du lägger på dina barns hud. Om de yngsta inte nöjer sig med några gurkbitar, kommer här ett roligt tips för en riktigt trevlig masking-stund med hela familjen:
Detta behöver du:
- Mjuk tygbit (Tips: Klipp en tygbit från en riktigt mjuk, förbrukad men ren t-shirt eller ett ark steril gasväv)
- Sax
- Jungfrukokosnötsolja, helst ekologisk kallpressad (finns i mataffären)
- Gurka
Så här gör du:
- Klipp tygbiten rund, ungefär lika stor som ditt barns ansikte.
- Markera på tygbiten var barnets ögon, näsa och mun sitter och klipp hål i masken där.
- Dränk tygbiten i kokosnötsoljan så det nästan rinner.
- Låt barnet rengöra sitt ansikte med vatten och kanske lite mild, oparfymerad tvål.
- Lägg den hemmagjorda ”kokosnötsmasken” (som gör att man ser ut som ett litet spöke) över barnets ansikte.
- Lägg gurkor på ögonen, för extra rolig (och fuktgivande) effekt.
- Låt masken sitta på i max 10 minuter.
- Ekologisk kallpressad jungfrukokosnötsolja är hypoallergen, lugnande och nyttig även för ett barns hud, så den kan gott ligga kvar på huden. Överflöd kan torkas bort med en mjuk, fuktad bomullsrondell.
!!! Kokosnötsolja är Guds gåva till huden. Masken ovan funkar därför precis lika bra till vem som helst i familjen. Från den yngsta – till den äldsta.
”Multimasking”
Inte sällan skiljer sig behoven åt mellan olika partier i ett och samma ansikte. Att kombinera flera masker på olika delar av ansiktet är ett effektivt sätt att skräddarsy sin hudvård. Ett annat tips är att först lägga en renande mask och direkt därefter en närande, lugnande eller återfuktande mask.
Ja, kategorin ”Ansiktsmask” är en djungel. Men hittar du rätt finns där mycket gott att hämta för din hud. Att lägga in en ansiktsmask i sin veckorutin är inte helt fel. Och känns det tråkigt att göra det själv så är det inte värre än att hela familjen kan vara med. Eller varför inte bjuda in väninnorna på en ”Bestfriends masking”?
Lycka till!
Ingela Hellqvist, akut. hudterapeut och journalist