STRÅLANDE LJUS! Några tips om belysning.

Adventsstjärnan hänger nu där i fönstret och glimmar upp det allt tätare vintermörkret i sin påminnelse om att glädjens – och mysbelysningens – årstid äntligen är här. Men trots ljusslingor och julljusstakar så kan allt det vackra, dova behöva kompletteras med väl utvald och utplacerad belysning i våra hem. Ljus som håller oss tillräckligt pigga, skapar trivselfaktor och gör interiören rättvisa, både nu i juletid och längre fram i vinter, när julen är förbi.

Så, vad kan man då tänka på när det gäller belysningen i hemmet? Då detta är en hel vetenskap tog vi frågan vidare till inredningsexpert Anna Lindström: Hur kan vi med hjälp av belysning kan skapa maximal trivsel i våra hem?

HÄR ÄR NÅGRA AV ANNAS BÄSTA TIPS:

– Tänk på att ha många små ljuspunkter istället för en stor. Som inredare brukar jag tänka mellan fem och tio ljuspunkter för ett vardagsrum.

Belysning_slinga

Lampslinga och takspottar i ett hörn bildar en ljuspunkt som blir till en skön del av inredningen och ger ett behagligt ljus till rummet.

Belysning_hylla

En liten kan skapa stor trivsel. Lampan på bilden kommer från Granit. Den snygga hyllan är ett upphottat loppisfynd.

 

TAKBELYSNING

Belysning vägg_1

– Spotlights i taket är en bra investering då de automatiskt skapar flera ljuspunkter och ett behagligt ljus. Täck dock på att rikta spottarna på ett vackert föremål i rummet eller en fin tavla på väggen så att det blir föremålet som blir ljuspunkten och inte spotten i sig. En spotlight ger i sig ett väldigt kraftigt ljus så var framför allt noga med att den inte bländar.

– Har du möjlighet att skaffa dimmer till din takbelysning så gör det! Då blir det enkelt att korrigera ljuset efter känsla men också att dra på när du verkligen behöver kraftigt ljus, som när det ska städas – eller pysslas!

KREATIVITET

– När du placerar ut din belysning, använd din kreativitet och fantasi. Till exempel: varför inte placera två lampor med olika höjd bredvid varandra på fönsterbrädan, istället för en i varje hörn med några blommor emellan?

Något att tänka på:

  • Alltför svag eller otillräcklig belysning kan vara mysigt och avkopplande men kan också göra oss extra trötta, så här års. Därför kan det vara bra att tänka till lite extra så att det finns möjlighet för variation.
  • Försök undvika led-lampor med blått/kallt sken. Dess ljus är särskilt negativt på kvällarna då det blockerar sömnhormonet melatonin och göra det svårt att koppla av. I hemmet rekommenderar jag att, så långt det är möjligt, istället välja lampor med mjukt, varmt sken.
  • Undvik absolut de gamla lysrörslamporna! Forskning visar att lysrörsbelysning kan ge huvudvärk och skapa stress och irritation.

Inget är som dagsljus.

Hur vi än försöker så kan lampor aldrig kan ersätta solen och det viktiga dagsljuset. Försök att ta dig ut i dagsljuset en stund varje dag. En kort promenad på lunchen (om inte annat) så här års, är en ren hälsovinst!

LYCKA TILL!

Facebook
Facebook
Pinterest
INSTAGRAM
LinkedIn
Twitter
Google+
http://scriblife.se/2016/11/stralande-ljus-nagra-tips-om-belysning/
Follow by Email
RSS

En reaktion på “STRÅLANDE LJUS! Några tips om belysning.”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *